::our journey::

Daisypath Friendship tickers

Friday, 25 February 2011

Bahasa e-Bondaku - Part 1

Assalamualaikum....

Bace x tajuk kat atas 2? Ok, x bace lagi..pegi bacelah. Entri kali ni, nak ajo kome2 atau pn bkn kome2 (yang berminat lah) tentang bahasa e-Bonda cik Ashee. Nape e-Bonda yek? Sbb, kalo kome2 yang dah kenal cik Ashee atau pn blum knl lagi, cik Ashee adalah perakian sejati = anak jati perak yang tulen tanpa was2 lagi....hehehe. jd, cik Ashee dengan bangganye nk share lah bahasa yang selalu cik Ashee dan BOnda dan family cik Ashee gune kat ghomah cik Ashee di Parit, Perak. 

Jd, lebih tepat kat sni cik Ashee nak ajar kome2 atau pn bkn kome2 loghat orang perak atau lebih tepat lagi loghat paghit cik Ashee menerusi online. So, kalo ade kome2 atau bkn kome2 yang berminat nak belajo boleh le bace entri ini dan ikut entri2 yang akan datang. Kalo x berminat tak payah le bace...senangkan...kat bwh 2, cik Ashee ade sertakn perkataan2 yang jarang kome dengo bersame2 dengan maksud dan contohnye.

Pesanan penaja: pade warge perakian sekalian, kalo saloh ape yang cik Ashee tulis kat sni, tolong le betuikan yek....maklum le, cik Ashee ni pun baghu setahun jagung...

*

*

*

*


1)      Hingo = bising

A: ce ke diam kejap, hingo beno kome nih!
B: .................


2)      Gotok = jambatan

A: kamu lalu di mane tadi datang sni?
B: lalu ngikut gotok baghu tu ha....


3)      Nyeghongin = sengih sampai nampak gigi

A: suke beno ambik gambo nyeghongin
B: ate...iklan colgate


4)      Kajot = kecut

A: petang ni kite makan jemput pisang le yek mok?
B: pisang tu udoh kajot, tok sedap


5)      Mencoye = mencari2 sesuatu

A: ate jumpe ke basika nye yop?
B: tak mandang man....jenuh teman mencoyenye.... 


untuk kome sekalian teghimele lagu PAK UDE-BLUES BIO PAPE ASA BEGAYE. so, layans....


video


cikASheenakcakapjugakjugak: cintailah bahasa ibunda kite...

2 comments:

  1. ate teman oghang perak pon x pas lagi bahasa e-bonda cik ashee

    ReplyDelete
  2. ate maghi le kite same2 belajo...huhuhu.
    bahase jiwe bangse...kalo teman saloh mike kabo le yek....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...